воскресенье, 30 марта 2014 г.

Злинські "КАСКАДИ" - одне з семи чудес природи Кіровоградщини.

"КАСКАДИ"- приклад типових рівнинних східноєвропейських ландшафтів річкових долин лісостепової смуги, збережених у своїх природних місцеположеннях; як один з небагатьох осередків поширення низки природних водоспадів на теренах Придніпровської височини та рівнинної частини України загалом; як місце відслонення на денну поверхню масивних брил нижньопротерозойських гранітів і мігматитів - елементів найдавнішої тектонічної структури України, Українського  щита; як осередок з високим рівнем флористичного та ценотичного різноманіття, збереженими рослинними угрупованнями петрофітних, чагарникових та лучних степів.
Урочисто й гарно на наших "Каскадах" коли дивишся на громаддя скель, що височать над хвилястою рівниною, здається, справді потрапили в мініатюрну гірську країну.
Нагромадження гранітних скель дуже мальовничі. Гранітні брили схожі то на силуети фантастичних звірів чи велетнів, то на руїни стародавніх фортець, веж, редутів. Ось, до прикладу на попередній світлині, гранітні скелі схожі на черепаху.
Окремі скелі мають свої назви. Це "Тещин язик".
Ця скеля схожа на собаку. Дехто ж її називає дельфіном.
Цю скелю називають "дідів картуз", або...

Гарні краєвиди створені віками, гратніми скелями та рослинністю.
Верхній ставок обіймають величаві скелі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий