суббота, 29 марта 2014 г.

Розробки уроків по біології

Завдання до проекту "Будова та функції дихання"

Розробка уроку "Будова та функції дихання"

ТЕМА УРОКУ:  Відхилення при розщепленні від типових кількісних співвідношень встановлених  Г. Менделем.

Мета: Повторити й закріпити поняття і закони генетики, розкрити відхилення при розщепленні від типових кількісних співвідношень: неповне домінування, роміжний характер успадкування, аналізуюче схрещування.
Розвивати  особистості  учнів у системі компетентнісно орієнтовного підходу у навчанні. Виховувати спостережливість, самостійність, вміння аналізувати.


Тип уроку: засвоєння нових знань з елементами ділової гри «Історико- генетична консультація».
Міжпредметні зв’язки: біологія, історія.

Методи та прийоми«Дерево пізнання», вправа  « Два- чотири- всі разом»; інформаційно – рецнптивний,  мовний:бесіда, робота з підручником ; репродуктивний: розв»язування задач, проблемно- пошуковий :прблемні питання, презентації.

Обладнання: ноутбуки,  дерево пізнання, таблиці, вислови видатних людей, портрет Г. Менделя.

Девіз уроку: «НАШ СВІТ – КОРАБЕЛЬ, НА ЯКОМУ РОЗУМ –  ВІТРИЛО,
А ДУМКИ – КЕРМО, МІРКУЄМО – ШВИДКО, ПРАЦЮЄМО ПЛІДНО РАЗОМ».



                                                                    ХІД УРОКУ.

І.  Організаційний момент.
Доброго дня , діти, шановні колеги! Щиро рада вітати вас на уроці. Я вас люблю і бажаю добра. Пропоную налаштуватися на співробітництво і порозуміння.Поглянули один на одного, усміхнулись, потерли доллоньки, передали тепло душі товаришеві. А тепер перевіртеготовність до уроку.Для роботи на уроці вам потрібні :підручники , зошити, щоденники,додаткова література,  мислення і пам»ять.

ІІ Створення позитивної психологічної аури на навчальну діяльність.

«ПАМЯТЬ-ЩОДЕННИК, ЯКИЙ МИ НОСИМО ІЗ СОБОЮ,» стверджував Оскар Уайльд. Память іде за мисленням і діє як тінь. Увас чудова пам»ять. Ви знаєте тисячі слів, та ще й різними мовами. У вас гарний розум. Декарт сказав: « Недостатньо просто мати гарний розум, головне – добре застосовувати його.»Ви- випускники , попереду здача ЗНО.Послухайте повчальну історію. Учень запитав Майстра: Наскільки парвдиві слова, що не в грошах щастя?
Той відповів, що вони правдиві повністю і довести це просто. Тому , що за гроші можна купити постіль , але не сон; їжу але не апетит; будинок, але не домашній затишок; ліки, але не здоровя; наймитів, але не друзів; розваги ,але не радість; Освіту але не розум!
Пам’ятайте це під час навчання.Урок біології створить  оптимальні умови для розвитку пам’яті, розуму і вас як особистості.
Я запрошую вас відвідати тимчасову генетичну консультацію, де я як завідуюча буду екскурсоводом.
Перший зал – ІСТОРІЯ ГЕНЕТИКИ.
1-й науковий працівник. Кожна наука має дату й місце народження, свій родовід. Є він і в генетики.Дата народження-хх ст.Місце народження:м. Брно, Чехословаччина. Батько- Грегор  Мендель-син селянина, августинський монах. У 1900 році одночасно й незалежно один від одного три ботаніки  Коренс, Чермак і де Фріз відкрили роботи Менделя, які лягли в основу нової науки- генетики. Мендель нічого не знав про  хромосоми, але показав, що спадкові задатки не змішуються, як рідини в посудині або фарби на палітрі художника. Одні з них пригнічують інші, коли зустрічаються в зиготі. Прийде час, і пригнічені ознаки зможуть проявити себе в наступному поколінні, коли зустрінуться в одній зиготі з подібними собі(рецесивними).
2 Вчитель. Унашій країні вивченням генетики займався М . І.Вавілов……
3-й  науковий працівник. Сучасна генетика- високорозвинена й складно диференційована галузь біології, головними етапами якої було:створення мутаційної теорії, хромосомної теорії спадковості, учення про чисті лінії; учення про гомогічні ряди в спадковій мінливості, вивчення тонкощів будови гена та його дії.
Вчитель . Настав час відвідати кафедру «МАЙБУТНІ ГЕНЕТИКИ.»
«Ніхто не знає так багато як , як усі ми разом» Народна мудрість.»Наш мозок- сплячий велетень»,-сказав Тоні Базам. Я хочу розбудити ваш мозок.Ви уже знаєте чимало термінів 
я прошу дати повні визначення. Генетика.
1900рік.
Ген
Домінантна ознака
Рецесивна ознака
Гомозиготна особина.
Гетерозиготна особина.
Фенотип .
Генотип.
Генофонд.
Закон одноманітності.
Закон розщеплення.
Дигібридне схрещування.
Якими методами користувався  Г.Мендель?
ІІІА тепер запрошую на кафедру «ГІБРИДИЗАЦІЇ»
Розповідь вчителя.

1 НЕПОВНЕ ДОМІНУВАННЯ. У своїх дослідах Мендель мав справу з прикладами повного домінування, тому гетерозиготні особини у його дослідах виявилися подібними до домінантних гомозигот. Але у природі поряд з повним домінуванням часто спостерігається і неповне, тобто гетерозиготи мають інший фенотип, але більше нагадуватиме особину гомозиготну за домінантною алеллю, але дещо відрізнятиметься від неї. Таке явище називають  НЕПОВНЕ ДОМІНУВАННЯ.
Трапляються випадки , коли жодна з алелей не домінує над іншою. Тоді спостерігають ПРОМІЖНИЙ характер успадкування.
При схрещуванні гомозиготних особин рослин нічної красуні з червоним віночком АА з особинами з білим віночком- -аа- рослини хоча і були одноманітними , але були всі віночки рожевого кольору, тобто займав наче проміжне положення між відповідними фенотипами батьківських особин. Р АА  хаа
                     А     а
                       Аа всі рожеві.
Оскільки жодна з алелей не домінує над іншою, над позначенням домінантної алелі поставим рисочку.
Схрещуючи гібриди першого покоління між собою, спостерігається таке розщеплення серед їхніх нащадків   Аа х Аа
                   АА, Аа, Аа, аа  Отже, через те , що жодна з алелей не домінує над іншою, фенотип гетерозиготних особин займає наче прміжне положення між відповідними фенетипами гомозиготних батьків, а серед гібридіва другого покоління розщеплення за фенотипом відбувається у співвідношенні 1:2:1, а не 3:1 . Якби алель повністю домінувала над іншою.Отже , у разі проміжного характеру успадкування у гібридів другого покоління можливі три варіанти гентипу, кожен з яких визначатиме свій варіант фенотипу.
Які є методи перевірки генотипу гетерозиготних особин?
У разі повного домінування однієї алелі над іншою, особини гомозиготні за домінантною алелю і гетерозиготні, подібні за фенотипом.Їхній генотип можна визначити  за фенотипом нащадків, одержаних від певних типів схрещувань, наприклад за допомогою аналізуючого схрещування.
Аналізуюче схрещування- це схрещування осбини, генотип якої хочуть визначити,з особиною, гомозиготною за рецесивною алеллю досліджуваного гена.
Таке схрещування грунтується на тому, що особини, гомозиготні за рецесивною алеллю певного гена, завжди мають певний варіант фенотипу й утворюють гамети лише одного сорту.
Р Аа хаа  розщеплення буде 1:1 особина  чий генотип визначали  була гетерозиготна за досліджуваним геном.
Аналізуюче схрещування широко застосовують у селекційній роботі, оскільки воно дає можливість визначити генотип особин. Яких планують використати для одержання нащадків із певним фенотипом. Зокрема .завдяки цьому можна уникнути небажаного розщеплення за фенотипом серед нащадків,усунувши від розмноження гетерозиготних особин.
  Відхилення від очікуваних результатів розщеплення часто пов*язані з дією так званих летальних алелей, оскільки            особини, гомозиготні й гетерозиготні за цими алелями, мають різну життєздатність.
Летальні алелі,  це алелі,які, проявляючись у фенотипі, спричиняють загибель організму на тій чи іншій стадії його розвитку.
Розповісти про забарвлення хутра лисиць.
Найчастіше  летальні алелі рецесивні,тому вони можуть проявлятися у фенотипі лише у гомозиготному стані (наприклад, алель, яка спричиняє  водянку в телят ейширської породи).
Рішення задачі вчителем на аналізуюче схрещування.


ІV. ПРАКТИЧНА ЛАБОРАТОРІЯ ГЕНЕТИКІВ.
Робота в групах
«Два- чотири- всі разом».
Задачі на аналізуюче схрещування. (Уміння переконувати вести дискусію).

V.РЕФЛЕКСІЯ.
Перегляд презентацій з коментарем.
Сьогодні я навчився…..
Сьогодні я дзнався….
Тепер я зможу…

VІ.Підведення підсумків.
«ДЕРЕВО ПІЗНАННЯ». Зриваю листочки із запитанням і з*ясовую чи буо розглянуто дане питання.
Чим неповне домінування відрізняється від проміжного характеру успадкування ознак?
Що таке аналізуюче схрещування?
Де його застосовують?
Вміння розв*язувати задачі.
Летальні алелі.
Оцінювання. ВИ добре попрацювали під час уроку. «Найвищим благом серед людей є знання.Їх не забрати, вони неоціненні, вони ніколи не зникнуть,»- записано у скарбниці Давньої Індії. У вас карточки  прведіть самооцінку знань.
На цьому ми завершуємо  екскурсію в історико- генетичну консультацію.

Д.з. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий